joi, 5 octombrie 2023

A avut loc la vila Sfetea o întâlnire secretă Averescu – Mackensen

 

A avut loc la vila Sfetea o întâlnire secretă Averescu – Mackensen ?

Un documentar de Nicolae N. Tomoniu

 Deși s-au întâlnit de multe ori, între cei doi a fost un respect reciproc ca între marii conducători de bătălii

 Un novice în ale istoriei, care venise în vizită la Tismana în scop turistic și tare mândru de „erudiția” sa, întreabă pe primar: „- Știți că la Vila Sfetea Mareșalul Averescu și feldmareşalul August von Mackensen s-au întâlnit în secret?”

I-am răspuns:  „- Dl acesta e ca unul care mă tot sâcâia pe Internet că satul lui a fost metoh al Mânăstirii Tismana. Habar n-avea omul ce-i acela metoh! Așa și insul acesta, crede că o întâlnire secretă pentru a face un tratat de alianță între țări se face la o bere în restaurantul Vilei Sfetea. Când regele Ferdinand se afla pe patul de moarte l-a chemat pe Averescu la el ca să-i vorbească: „Averescu, multe s-au spus între noi; de mult însă n-am mai crezut nimic rău despre tine. Îți fac această mărturisire ca să intru ușurat în groapă”. Omul acesta habar n-are cât de mult a făcut Averescu pentru regat. Când i s-a cerut să încheie cu ianamicul un armistițiu umilitor a pus în mâinile reginei demisia.

 „- Ia-o că-mi frige degetele!” i-a zis regina.

Așa l-am luminat eu pe primar, adăugând că insul privește istoria după modelul înțelegerilor secrete dintre partidele politice de azi și așa pune și întrebarea.

Dar să intrăm în amănuntele istoriei pe bază de documente și nu pe presupuneri. La  18 oct. 1883, are loc semnarea la Viena în cel mai strict secret a Tratatului de alianță româno - austro-ungar, la care Germania aderă în aceiași zi. La 13 iulie 1892, se prelungește acest tratat. La 4 aprilie 1902, se încheie la București Tratatul secret de alianță româno - austro-ungar, care îl reînoiește pe cel încheiat în 1892, la care aderă la 12 iulie Germania iar în noiembrie Italia. Tratatul înheiat pe 5 ani se prelungește automat dacă niciuna din părți nu-l denunță.[1]

În 1907, după 5 ani, tratatul nu l-a denunțat nimeni iar în 1912 România se declară neutră cu rezerve în primul război balcanic dintre Alianța Balcanică (Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru) și Imperiul Otoman, încheiat cu victoria Alianței la 30 mai 1913. La 27 iunie 1913, declară război Bulgariei, prin tratatul de la Conferința de pace de la București, României revenindu-i sudul Dobrogei.  Anul următor, în iulie în 1914 începe sarabanda: Austro-Ungaria declară război Serbiei, Germania declară război Rusiei, Germania declară război Franței, Marea Britanie declară război Germaniei. La 4 august 2016, se hotărăște și România încheind tratatul de alianță cu Franța, Anglia, Rusia și Italia punând condiția satisfacerii dezideratului unirii cu România a teritoriilor românești din Austro-Ungaria.

Adică visul lui Coșbuc și al tuturor prietenilor săi de la Vila Ursu! Cum ar fi putut ei înlezni o întâlnire Averescu – Makensen când Coșbuc și Castaldi cântau melodia „La arme” a lui Șt. O. Iosif? Cei doi mari conducători erau floarea a două armate ce se înfruntau iar la Vila Sfetea bătea vântul reîntregirii în inima fiecărui român. Ce-ar fi căutat ei acolo? N-aveau altă treabă?

S-au dat lupte înverşunate în Tg-Jiu şi în întreg judeţul. A fost încheiată o pace în 1917, ţara fiind ocupată de germani, de armată condusă de feldmareşalul August von Mackensen (1849-1945) şi jefuită de bogăţiile sale. Mackensen a fost învins la Mărăşeşti de armata română condusă de Eremia Grigorescu iar crâncena confruntare generală dintre Mackensen și  Averescu s-a terminat cu hotârârea de retragere a lui Mackensen.

Din Cartea de Aur a Vilei Sfetea, păstrată de vecinul meu, profesorul Neamţu Antonie, am extras mărturiile cele mai elocvente privind starea de spirit a celor care poposeau aici:

La 15 mai 1918 Mackensen vine la Mânăstirea  Tlsmana şi îşi lasă numele la Vila Sfetea cu litere de o șchioapă: MACKENSEN, GENERAL - FELDMAREŞAL.

Sub semnătura lui se află însă scris: ,,Răzbunare barbarului teuton; i-am dat-o cu vârf şi îndesat”. ,,a notat un alt român"

Registrul Vilei Sfetea conţine numeroase semnături. Era firesc că printre acestea să fie şi persoane care au luat parte la război. Cercetând, poate şi din curiozitate, au dat şi de semnătura lui Mackensen. Un ofiţer al cărui nume e indescifrabil, rănit la Muncelu (Mărăşeşti) îşi exprimă durerea că registrul e pângărit de nume germane, dar şi bucuria că învingând, hoardele teotone"  a contribuit la înfăptuirea României Mari.

 Averescu, atașat militar al României la Berlin (1896-1898) șef al Marelui Cartier General (1911-1913) și mareșal[2] s-a întâlnit cu Mackensen ca doi militari instruiți să se respecte reciproc, să-și iubească țara. Și înainte de război și după aceea, onoarea militară nu le permitea să pună singuri ceva la cale, este exclus, ei se confruntau în Primul Război Mondial ca inamici și aveau mândria lor! Dar comentau cum fac militarii la pensie: „Vezi, ai greşit, nu trebuia să muţi divizia acolo!“[3].

Agravarea situaţiei pe frontul din Transilvania a făcut ca la 20 sept./3 oct. 1916, trupele de pe frontul din sud să fie trimise în Carpaţi. În 1918[4], Mackensen i-a spus lui Averescu: „Ştii d-ta că, dacă continuai eram pierdut?”. Averescu a explicat ofensiva gen. E. von Falkenhayn în munţi. „Aţi fi avut vreme, după ce m-aţi fi nimicit”, i-a replicat Mackensen.

 Așa că întâlnirea „secretă” dintre Mackensen și Averescu la Vila Ursu de la Tismana sunt povești de adormit copiii! Ei  se întâlneau mereu la câte-o cură de ape minerale la Bad Kissingen în Germania. Povestește Papacostea:

„… odată, când el era cu tatăl meu, în Germania – mergea în fiecare vară acolo să-şi facă o cură de ape minerale – luau prânzul. El, de obicei, lua prânzul mai devreme, imediat după ce-şi făcea cura, pe la 12.30, iar tatăl meu stătea cu el, ca să nu-l lase să mănânce singur. Tată meu îşi mai scotea o ţigară. Mareşalul îl privea o dată, de două ori, apoi îl întreba:

„Papacostea, când fumezi, nu te deranjează mirosul de supă?“[5]

 Nicu N. Tomoniu - O PRECIZARE NECESARĂ


Nu aș fi putut încheia această carte dacă n-aș fi inclus în ea și istoria revistei „Sămănătorul”, apărută întâi timid, apoi tot mai îndrăzneț și interesant, culminând cu revista de succes de astăzi și asta o spun alții, nu eu.

În anul 2007, Artur Silvestri bănuia că am o motivație lăuntrică insistând să creăm un site pe domeniul Internet „semanatorul”. Dar discret și respectuos cum era, nu m-a întrebat niciodată de ce. Nici n-aveam timp să stăm la taclale iar dacă m-ar fi întrebat aș fi luat-o din ziua în care m-am născut așa cum fac la începutul cărții acesteia. Pentru că m-am născut la hotarul dintre două lumi total diferite iar pasul meu în lumea care venea - am simțit-o de la muma, de la baba Catarina (bunica) de la taică meu și de la alți țărani ca ei -  nu mai călca pe un patrimoniu istoric, cultural și social al unor vremuri frumoase, cu lume plină de respect pentru „neam, rege și țară”.

Și m-am întrebat: cine sunt aceia care creaseră aceea lume minunată de dinainte să mă nasc eu? Și cine sunt „tovarășii” care dau comenzi să se scoată trandafirii din pământ, să bage preoții și dascălii la pușcărie și să le ia casele, instalând în unele din acestea trupe armate ce boscorodeau în altă limbă și defilau pe drumul principal al Tismanei?

Pentru prima întrebare am găsit răspuns, de cum am priceput a vorbi, de la cei câțiva vecini și de la părinți. Așa am ajuns la Badea Gheorghe, marele poet și traducător George Coșbuc, la marii cărturari și la oamenii pricepuți în literatură, pictură, artă și multe alte domenii ce-și petreceau vacanțele în oaza aceea de liniște, libertate și patriotism care se numea Vila Sfetea. Și la alți oameni mari care creaseră în Valea Tismanei un colt de rai numit Tismana, stațiunea climaterică.

La a doua întrebare n-am răspuns pentru că nu pot să înțeleg nici până astăzi cum poate o societate să-și răstoarne cu 180 de grade propriul sistem de valori datorită unei conflagrații armate sau a uneia artificiale, diversioniste, cum este cazul României postdecembriste, unde hoții și oportuniștii se ridică tot mai sus ca undelemnul iar noi rămânem mereu în băltoacă.

Dar datorită acestei percepții despre lumea malefică în care intrasem de mic copil, fenomenul „Vila Sfetea” m-a urmărit întreaga viață. Pentru că am fost un opozant al regimului comunist chiar atunci când am deținut funcția publică de director de cămin cultural. Atunci am făcut demersurile pentru ridicarea unui monument în cinstea căpitanului Ion Neferescu, internat la Văcărești din cauza  bătăilor primite de la călăii comuniști, unde a și murit[6]. Și am făcut asta în 1975, cu riscul de a fi mutat din sat.

Era ginerele învățătorului Dumitru Gh. Popescu, pe care-l vedeți în imaginea din anul 1901 alături de George Coșbuc și alte rude ale poetului. Am scris despre familia Neerescu în multe numere ale revistei tipărite „Sămănătorul”. E amintit în cartea lui Ion Aurariu ”Prin vremuri de război”, am realizat filme la monumentul lui din dealul Nereaz.

Apoi, cât am fost consilier în Consiliul Local al orașului Tismana, (2000-2008) am înaintat, și a fost aprobat, Proiectul de Hotărâre privind atribuirea numelui „George Coșbuc, Casei de Cultură și Bibliotecii orașului Tismana.

Revista „Sămănătorul a devenit, în sfârșit, promotoarea patrimoniului istoric, cultural, al localității. În curând bustul[7] lui George Coșbuc va fi instalat în centru și un portret[8] al lui Mircea cel Bătrân la primărie, datorită revistei și insistențelor mele.

De aceea am considerat ca o parte din istoria revistei online - apoi tipărită - să fie inclusă aici.  Dar și pentru că drumul meu pentru a ajunge aici a fost anevoios. Nu e toată istoria ci doar aceea până la moartea lui Artur Silvestri.

Nu bag vină dnei Silvestri și a angajatelor sale pentru închiderea primelor mele site-uri Semănătorul. N-aveau cum să înțeleagă de ce mă implicam în a crea o nouă revistă în detrimentul activității mele de la ARP care consta acum în osanale perpetue celui ce a fost Artur Silvestri. Artur Silvestri s-ar fi răsucit în mormânt dacă ar fi aflat că am abandonat ideile și învățătura lui pentru a-i crea o aură artificială.

El va dăinui în memoria colectivă a acestui popor prin opera sa iar eu îmi voi continua viața fără umilință, pornind de la fenomenul „Vila Sfetea”, de la strigătul lui Tănase Todoran Alungați păgânii din hotarele noastre!” până la  La arme, cei de-un sânge și de-o lege!”. Adică arma scrisului liber, nepartizan!



[1] Acad, Dan Berindei, Istoria românilor – cronologie - , ed. CARTEX 2000, București, 2008

[2] Prin Decretul Regal nr. 1678/1927

[3] http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/interviu-cu-serban-papacostea/

[4] Cei doi s-au întâlnit la Buftea de două ori. (5/18.02, 10/23.02.1918)

[5] ibidem

[6] Detalii în pag. 77-80, Nicolae N. Tomoniu „Monografia orașului Tismana, ediția a II-a, Editura „Semănătorul Tismana”, Tismana, 2016

[7] Creație a sculptorului Valentin Duicu din Tismana.

[8] Creație pictorului Marius Burlan, a cărui mamă era din Tismana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LUNA MARTIE SAU ÎMPLETIREA ROŞULUI CU ALBUL

  „Cică Baba Dochia cu gerul ei ăl mare, înfofolea fetile în tri cojoace, de nu mai putẻ să facă nimica…. Una care era  mai mititică, să pus...